04.11.2022 Max Muller

Van 31 tot en met 4 november was de FossielVrije Week. Rein Aarts, initiatiefnemer en directeur van Breikers, legt uit wat het belang van deze week is en hoe elektrische mobiliteit een oplossing richting de toekomst kan bieden.
Het platform dat de fossielvrije week organiseert heet Zo Werkt Het en is ontstaan in coronatijd. Er zijn in Nederland verschillende netwerken actief die werkgevers helpen met slimme en duurzame mobiliteit. "Die bestaan al sinds 2015 of iets dergelijks, gestart na een overheidsprogramma. En daar werkten we al losjes mee samen", zo legt Aarts uit.
"Toen kwam corona, en vervolgens wilde de overheid communiceren richting de doelgroep werkgevers over hoe je thuiswerken moest gaan organiseren. En toen hebben wij eigenlijk als regionetwerken gezegd: laat ons nou dat doen, dat communiceren richting werkgevers. Want daar zijn we voor en daarvoor hebben we het platform Zo Werkt Het (ZWH) opgericht. We hadden al contact met de pronvincie Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant bijvoorbeeld. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken met ook de andere regio’s.”
Waren er toen andere partijen met wie jullie toen konden samenwerken?
“Wij zijn zelf eigenlijk geen campagnebureau. Dat ZWH is eigenlijk een samenwerkingsverband van verschillende regio’s, en we wilden een campagne organiseren om die werkgevers te stimuleren om dat thuiswerken vorm te geven. En daar hebben we toen een campagnebureau voor gevraagd om dat uit te werken.”
Met welke doelen voor ogen organiseren jullie deze Fossielvrije Week?
“Het is de eerste keer dat we deze week organiseren. Wat we ook met dat platform doen is dat we goed kijken wat er in de regio werkt. Dus we hebben bijvoorbeeld een keer de ZWH Award gedaan – een prijs voor de beste thuiswerkgever in Nederland. Was voor de tweede keer. Was een initiatief dat in Overijssel al een keer gedaan was.
Toen had de Gedeputeerde Verkeer & Vervoer gezegd: 'We moeten een keer een prijs uitreiken voor de werkgever die dat heel goed doet.' Dat was heel succesvol in Overijssel. En als het daar succesvol is, kan het op nationaal niveau ook. Dus dat hebben we toen gedaan en daar kwam heel veel respons op – dat was erg leuk.
Nu hebben we het thema fossielvrij, want we moeten van fossielvrije brandstoffen af. En toen hebben we ook weer goed rondgekeken. En toen zagen we dat in Friesland zo’n Fossielvrije Week al een aantal jaar wordt georganiseerd. Dus dachten we weer, dit kunnen we opschalen naar nationaal niveau.
We kopiëren dan ook de ‘Friese aanpak’ om het zo maar te zeggen. En in Friesland is het eigenlijk heel eenvoudig. Daar vragen ze eigenlijk iedereen – ofwel als individu ofwel als organisatie – om met dat thema iets moois te doen. Dat is een stap: laat eens wat zien. Dat doen we eigenlijk met deze campagne ook. Dus we stellen aan werkgevers en werknemers de vraag: laat eens wat zien over wat je met dit thema kan doen.
Maar ook, stel informatie beschikbaar aan mensen over hoe je dat zelf (vandaag eigenlijk nog) praktisch vorm kan geven. Voor sommige mensen is dit al snel ver-van-mijn-bed of hoog over. Maarja, als je in je functie een paar dagen in de week thuis kunt werken, doet dat dan ook! Want dan ben je fossielvrij, dan hoef je niet te reizen. Of maak gebruik van het OV. Aangezien het OV heel snel overstapt op elektrisch of emissievrij. Dus je kunt als werkgever heel veel dingen doen. Of misschien doe je al dingen waar je je zelf nog niet bewust van bent.
We hebben nu als partner de NS, bijvoorbeeld. Die gaan in de Fossielvrije Week narrowcasting in hun treinen zeggen: ‘Jij reist nu FossielVrij! Wist je dat eigenlijk wel?’”
Zijn er organisaties die bij jullie heel erg zijn opgevallen? Bepaalde werkgevers die iets heel erg creatiefs of origineels hebben gedaan in deze FossielVrije Week?
“We hebben de regio’s gevraagd van: kom eens met mooie voorbeelden. Wat ik een mooi voorbeeld vind – wat helemaal niet sexy is ofzo – is de aanbesteding van het Openbaar Vervoer. In ons gebied gebeurt dat bijvoorbeeld in de Vervoerregio Amsterdam. Daar zitten 14 gemeenten onder waar ze concessies van uitzetten. En die gaan nu helemaal overstappen op elektrisch of fossielvrij.
Dus dan zie je dat eigenlijk in een periode van vier of vijf jaar het volledige rollende openbaar vervoer in de metropoolregio Amsterdam helemaal overgegaan is op fossielvrij. En daar worden we allemaal niet warm of koud van, maar het natuurlijk wel een soort revolutie! Wie had dat nou tien jaar geleden gedacht, dat we dat allemaal zo snel voor elkaar zouden boksen?”
In het verlengde van de inspirerende casus die Aarts hierboven memoreert, zijn tegenwoordig eigenlijk steeds meer voorbeelden te noemen die als kartrekkers van de energietransitie kunnen worden bezien. Zo blijkt dat de eerste zonne-deelauto ter wereld van Nederlandse bodem komt. Eerder berichtte Solar365 al dat de Squad Solar City Car zowel voor deelplatforms als voor privégebruik kan worden aangewend.
Maar daar houden de mogelijkheden voor elektrisch deelrijden niet op. Eerder dit jaar schreef Solar365 al over het partnerschap van Lightyear en MyWheels. Bij deze overeenkomst werd de toevoeging van de Lightyear One vanaf volgend jaar beklonken. Voor 2025 heeft MyWheels voorts reeds 5.000 Lightyear Two’s gereserveerd – een model die in het kader van de FossielVrije Week letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet mag worden. Er zijn immers zonnepanelen in het dak van de auto geïntegreerd.
Dat de twee partijen deze stap zetten is in het kader van nieuwe wetgeving overigens niet verwonderlijk. Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, heeft namelijk besloten dat leaserijders vanaf 2025 alleen nog maar een volledig elektrisch model mogen uitkiezen. Met deze beslissing komt een volledig FossielVrije samenleving steeds dichterbij.